12/ Příspěvky k EZA OBECNĚ či NÁVRHY dalších bodů

MarLuk vložila návrh ke zvážení. Autor Falkon:
Tak mě napadá, že EZ se týkají vztahu astrlog-klient, ale existuje ještě závažný vztah astrolog-astrolog. Tam by snad mělo být ošetřeno, jak zamezit opisování, vydávání cizí práce za vlastní. Já vím, že je to neobyčejně složitá záležitost, však zde byla snaha o ní diskutovat o konkrétních případech, anyž bychom se k něčemu dobrali. Ale něco by snad v tomto smyslu stálo za včlenění do etického kodexu.


Zpět    Přihlašte se  Registrujte se 

1 Axmannová
Před lety, když jsme se v Rašovicích poprvé sešli nad návrhem EZA, z pera Martiny Lukáškové, Radmily Valtrové a Pavla Turnovského (snad to nepletu), rozuměla jsem důvodům pro vytvoření EZ jako ochraně klienta před ujetím astrologa a astrologa před nepřiměřenými požadavky a nároky klienta. Píšu před ujetím astrologa, protože podpisem astrolog deklaruje souhlas, že jeho jednání člověka – astrologa bude v souladu se zněním a významem EZ.
Zásady je samozřejmě možné znát, ctít je, pomáhat s jejich pilováním, a přitom je nepodepsat – s tím jsem sama dlouho měla potíž než jsem si uvědomila důležitost osobního příkladu, když chci EZ pomáhat prosazovat…
Zásady mám za čistě praktickou pomůcku – mají mě ochránit přede mnou, např. před tím, kdy se mi tak velmi nechce shledávat důvody k zodpovědnému (ba i slušnému) jednání vůči klientovi – ano, párkrát jsem na tom tak byla…
Tím, že jsem seděla u jejich vzniku a poctivě je tam a zpátky žvýkala, trávila i vyvrhovala a pomáhala upravovat (:-) , dost se mi dosavadní formulace EZ dostaly pod kůži. Domnívám se, že nejen mně.

Nejde z mého pohledu o polotovar, který bychom měli tady dopéct, ale o vypilování jednotlivostí k pokud možno naprosté jednoznačnosti a srozumitelnosti.
To je můj názor, napsaný možná neobratně, ale určitě v dobrém vůči všem zdejším. LA